Ukusi i mirisi Kefalonije

Ukusi i mirisi Kefalonije

Ukoliko niste bili u prilici da posetite Kefaloniju, ovom prilikom ćemo vam predstaviti njene tradicionalne proizvode i specijalitete.

Hrana na jonskim ostrvima je jako slična, ali svako ostrvo ima svoje lokalne specijalitete po kojima je karakteristično.
Kefalonija je poznata po maslinama, vinu i siru i to su najznačajniji specijaliteti ostrva. Ostrvo je jako plodno i zato na njemu meštani uzgajaju izvrsne poljoprivredne proizvode.

via GIPHY

Slani specijaliteti Kefalonije

Najznačajniji specijaliteti Kefalonije koje sigurno morate probati su:

– supa sa jajima i krompirom,
– pita sa mesom,
– burburelia (supa od mešavina pasulja, sa solju, biberom i maslinovim uljem),
– strapacada (kajgana s paradajzom),
– riganada (kriške hleba sa origanom i maslinovim uljem),
– aliasa (pire krompir s umakom od belog luka i hobotnicom),
– zečiji paprikaš

Kefalonija je poznata po tradicionalnim grčim sirevima. Feta sir je najpoznatiji. Na Kefaloniji je specifičan i pravi se od kombinacije kozjeg i ovčijeg mleka. To je beli mekani zreli sir koji se čuva u salamuri najmanje dva meseca. Pravi se uglavnom u obliku vekne. Konzumira se u čuvenoj grčkoj salati ali i u raznim pecivima.

kefalonija, specijaliteti, sirevi, maslinovo ulje
Feta sir

Slatki specijaliteti Kefalonije

Ukoliko volite slatkiše, na Kefaloniji ćete uživati. Ovo ostrvo je raj za slatkiše.
Najpoznatiji slatki specijaliteti na Kefaloniji su:

– mandoles (prženi bademi),
– konfeto (pečena dunja),
– keks sa anisom,
– barbule (karamelisani bademi),
pasteli (debeo i tvrd slatkiš od karamelisanog susama)
– amigdalopita (pita od badema)
– galaktobureko (kremasto pecivo),

Pića

Kefalonija je poznata po izuzetno kvalitetnom vinu. Vino se pravi od različitih vrsta grožđa. Grožđe koje se koristi za pravljenje vina se gaji samo u određenim područjima ostrva. Postoje tri vrste vina, sa geografskim poreklom:

Robola (suvo belo),
– Mavrodafni (slatko, gusto, tamnocrveno) i
– Muskat (slatko)

vino, specijaliteti, grozdje,
Poznata su vina sa Kefalonije

Vino Robola je najpoznatiji proizvod Kefalonije. Vekovima je poboljšavano da bi dostiglo vrhunac savršenstva u današnje vreme. Robola se proizvodi i kontroliše s najvećom pažnjom, pod određenim uslovima i strogom specifikacijom. Proizvodnja vina je u ograničenim količinama i ne proizvodi se više od 10.000 registrovanih boca godišnje. Postoje šest poznatih proizvođača vina na ostrvu i to su: Vitoratos, Metaksas, Sklavos, Gentilini, Soroke i Divino.

Med

specijaliteti, kefalonija, slatko,
Med

Kefalonija je poznata i po kvalitetnom medu. Proizvode se dve vrste meda. Prvi je od cvetnog nektara, a najpoznatiji je med od majčine dušice. Ovaj med je svetlo zlatne boje i jako je ukusan. Ubraja se u najbolje vrste meda. Drugi je med od soka sa drveća, a najpoznatiji je med od jele. Ovaj med je aromatičan i izuzetno ukusan.

Nadamo se, da smo uspeli na ovaj način da vam približimo lepote specijaliteta koje Kefalonija nudi. I da smo vam malo olaksali izbor sledeće destinacije za odmor.

Comments are closed.