
Ukusi i mirisi Kefalonije
Ukoliko niste bili u prilici da posetite Kefaloniju, ovom prilikom ćemo vam predstaviti njene tradicionalne proizvode i specijalitete.
Hrana na jonskim ostrvima je jako slična, ali svako ostrvo ima svoje lokalne specijalitete po kojima je karakteristično.
Kefalonija je poznata po maslinama, vinu i siru i to su najznačajniji specijaliteti ostrva. Ostrvo je jako plodno i zato na njemu meštani uzgajaju izvrsne poljoprivredne proizvode.
Slani specijaliteti Kefalonije
Najznačajniji specijaliteti Kefalonije koje sigurno morate probati su:
– supa sa jajima i krompirom,
– pita sa mesom,
– burburelia (supa od mešavina pasulja, sa solju, biberom i maslinovim uljem),
– strapacada (kajgana s paradajzom),
– riganada (kriške hleba sa origanom i maslinovim uljem),
– aliasa (pire krompir s umakom od belog luka i hobotnicom),
– zečiji paprikaš
Kefalonija je poznata po tradicionalnim grčim sirevima. Feta sir je najpoznatiji. Na Kefaloniji je specifičan i pravi se od kombinacije kozjeg i ovčijeg mleka. To je beli mekani zreli sir koji se čuva u salamuri najmanje dva meseca. Pravi se uglavnom u obliku vekne. Konzumira se u čuvenoj grčkoj salati ali i u raznim pecivima.

Slatki specijaliteti Kefalonije
Ukoliko volite slatkiše, na Kefaloniji ćete uživati. Ovo ostrvo je raj za slatkiše.
Najpoznatiji slatki specijaliteti na Kefaloniji su:
– mandoles (prženi bademi),
– konfeto (pečena dunja),
– keks sa anisom,
– barbule (karamelisani bademi),
– pasteli (debeo i tvrd slatkiš od karamelisanog susama)
– amigdalopita (pita od badema)
– galaktobureko (kremasto pecivo),
Pića
Kefalonija je poznata po izuzetno kvalitetnom vinu. Vino se pravi od različitih vrsta grožđa. Grožđe koje se koristi za pravljenje vina se gaji samo u određenim područjima ostrva. Postoje tri vrste vina, sa geografskim poreklom:
– Robola (suvo belo),
– Mavrodafni (slatko, gusto, tamnocrveno) i
– Muskat (slatko)

Vino Robola je najpoznatiji proizvod Kefalonije. Vekovima je poboljšavano da bi dostiglo vrhunac savršenstva u današnje vreme. Robola se proizvodi i kontroliše s najvećom pažnjom, pod određenim uslovima i strogom specifikacijom. Proizvodnja vina je u ograničenim količinama i ne proizvodi se više od 10.000 registrovanih boca godišnje. Postoje šest poznatih proizvođača vina na ostrvu i to su: Vitoratos, Metaksas, Sklavos, Gentilini, Soroke i Divino.
Med

Kefalonija je poznata i po kvalitetnom medu. Proizvode se dve vrste meda. Prvi je od cvetnog nektara, a najpoznatiji je med od majčine dušice. Ovaj med je svetlo zlatne boje i jako je ukusan. Ubraja se u najbolje vrste meda. Drugi je med od soka sa drveća, a najpoznatiji je med od jele. Ovaj med je aromatičan i izuzetno ukusan.
Nadamo se, da smo uspeli na ovaj način da vam približimo lepote specijaliteta koje Kefalonija nudi. I da smo vam malo olaksali izbor sledeće destinacije za odmor.