Aktivnosti

Aktivnosti

Kefalonija, ostrvo izuzetne prirodne lepote, pruža veliki broj aktivnosti kako za najmlađe tako i za starije. Od božanstvenih plaža, preko istorijskih znamenitosti do fenomenlnih staza za pešačenje. Što bi se reklo za svakoga po nešto. Zato se dobro pripremite i istražite ostrvo po vašim željama.

kefalonija

Najlepše plaže na Kefaloniji

Na Kefaloniji se nalazi jedna od najlepših plaža u Evropi – Mirtos plaža. Smeštena na 30 kilometara severno od Argostolija, krase je sitni beli kamenčići, kristalno čista voda, pećina i male uvale. U blizini Lassija se nalaze druge tri poznate peščane plaže, a to su Makris Gialos, Platos Gialos i Gradakia. Idealne za porodice sa decom. U blizini podzemnih pećina Drogarati i jezera Melisani, na istoku ostrva, možete se okupati na šljunkovitoj plaži Antisamos. Na udaljenosti oko 40 km od Argostolija nalazi se Ksi plaža, karakteristična po narandžastom pesku. U mestu Skala se skriva jako lepa plaža okružena borovom šumom. Za detaljnije opise plaža na ostrvu možete pogledati ovde.

 

Akvaparkovi u blizini

Na žalost na Kefaloniji ne postoji nijedan veliki akvapark (postoji samo 5 tobogana u okviru hotela Ionian Sea u Lixouriju). Ukoliko ste ipak baš željni da posetite jedan tokom odmora na Kefalonij, najbliži se nalazi na Zakintosu tzv. Water Village. U tom slučaju možete sesti na brod od Pesade do Agios Nikolaos luke na Zakintosu (vožnja 1 sat i 20 minuta) pa se zatim odvesti do akvaparka. U tom slučaju bi bilo neophodno da prevezete i auto (cene trajekta su 8 evra po osobi i 31 evro za auto po smeru).

 

Aktivnosti sa decom na ostrvu

Na Kefaloniji postoji veliki broj mogućnosti za aktivnosti sa decom, a nešto detaljnije o tome možete pročitati u ovom članku koji smo objavili na sajtu Aktivnosti sa decom na Kefaloniji.

 

Izleti

Na Kefaloniji postoji više mogućnosti kada su izleti u pitanju. Prva opcija su razni izleti brodićima, oni mogu biti do okolnih ostrva ili do nekih nedostupnih plaža. Takve izlete možete ugovoriti sa raznim agencijama na ostrvu ili direktno kod brodića u luci, tu čak možete da se i cenjkate za cenu, pogotovo ako vas ima više.

melissani pećina
Melissani jezero

Druga atrakcija koju smo već spomenulil i koja se ne sme propustiti su pećine Drogari i podzemno jezero Melissani. Naravno, do njih možete doći sami kolima, ali možete uplatiti i izlet preko neke od agencija. Da biste ušli u pećine i jezero morate platiti vožnju čamcem koji vas vozi unutra. Cena je 7 evra po osobi, a vožnja traje oko 20 minuta. Kada posećujete ovo mesto obavezno dođite po sunčanom danu jer su tada boje vode u jezeru najlepše. Kako biste izbegli gužvu, najbolje je doći što ranije, inače vas čeka red od oko pola sata.

Ljubitelji religijskih objekata ne smeju propustiti da posete manastir Svetog Gerasimosa koji se nalazi na 15 kilometara od Agrostolija. Manastir je jako bitan lokalnom stanovništvu jer Sveti Gerasimos je čuvar i svetac ostrva Kefalonija, gde se i nalazi njegovo telo koje se čuva u staklenom kovčegu. Manastir je poznat po prelepoj unutrašnjosti i freskama.

Tvrđava Svetog Đorđa je smeštena na 7 kilometara jugoistočno od Argostolija, iznad sela Peratata Kefalonija. Tvrđva prekriva 16000 kvadratnih metara i sagrađena je u 12. veku, ali je današnji izgled dobila 1504. godine kada ju je Venecija preuzela i izgradila spoljašnje zidine. Danas su tu ostali samo ostaci tvrđave, koji nisu uništeni samo zbog ratova već i zbog zemljotresa 1953. Tvrđava je bila prestonica Kefalonije do 1757. godine, kada prestonica postaje Agrostoli.

Još neka od mesta koja su vredna posete tokom odmora na Kefaloniji su Tvrđava u Assosu, Manastir Svete Andree, Rimsko groblje u Fiscardu, Antički akropolj u Samiju, Rimska vila u Skali, Kiklopski zidovi antičkog Kranija, Tholosov grob u Canati (Tzannata), Mazarakata Micejsko groblje itd.

 

Staze za pešačenje i planinarenje

Za sve ljubitelje prirode, pešačenja i planinarenja, Kefalonija je idealno mesto za malu avanturu. Ako volite da istražujete ostrvo na nogama, evo predloga nekoliko lepih staza za pešačenje po ostrvu.

Ainos (Antennas) – Megas Soros

Ainos je najviša planina zapadne Grčke, a pogled sa nje jedinstven. Dođite autom do antena na vrhu planine i odatle prošetajte do Megas Sorosa. Tokom ove šetnje možete uživati u jedinstvenoj netaknutoj prirodi i nezaboravnim pogledima. Kada ostavite auto kod antena, nastavite dalje pešaka zemljanim putem (10 minuta) dok ne stignete do stepenica sa desne strane i putokaza. Popnite se stepenicama (još 10 minuta) dok ne stignete do vrha. Tu ćete naići na betonski stub na kojem se nalazi metalna kutija sa knjigom za posetioce. Odavde se pruža pogled ka Peloponezu, Lefkadi, Zakintosu i Itaki. Ovo je bez sumnje mesto sa najboljim pogledom na celom ostrvu.

Antisamos Plaža – Koutsoupia – Poros

Antisamos plaža je okružena neverovatnim zelenim planinama, a ukoliko krenete do kraja plaže ka istoku (na desnu stranu ako gledate ka moru) otkrićete put koji vodi u gustu šumu. Ukoliko nastavite tim označenim putem kroz šumu čeka vas šetnja od oko 6 kilometara (3 do 3.5 sata) do skrivene plaže Koutsoupia. Šetnja jeste malo duža, ali kada se nađete na toj plaži shvatićete da je bilo vredno te šetnje. U svakom slučaju ukoliko krenete ovom stazom dobro se opremite sa tečnošću, hranom i svim ostalim potrepštinama, jer usput možete samo na to da računate. Nakon plaže možete se vratiti nazad do Antisamosa ili možete nastaviti dalje po makadamu do Porosa. Ova staza je jedna od najnapornijih, ne samo zbog dužine već i zbog same težine putanje.

Fanari kružna staza

Prošetajte glavnim putem do Fanarija (svetionika), prođite Katavothres i svetionik sve dok ne dođete do čistine koja vodi do puteljka. Sve dok idete njim budite sigurni da ostanete uz obalu. Put je dugačak 5 kilometara i jedan je od napornijih, ali vam daje mogućnost da uživate u delovima obale koje retko ko vidi. Kraj puteljka je početak puta ka nazad. Nazad se vraćate glavnim putem, a usput možete posetiti spomenik italijanskim vojnicima.

Drapanitika – Assos

Pešačka staza počinje u starom selu Drapanitika i vodi kroz prelepo mestašce Assos, a nastavlja do poluostrva sa Venecijanskim zamkom. Ovu stazu krase borove šume i čempresi, prelepi pogledi, strme litice i duboko plavo more. Zamak je sagrađen na strateškom mestu 1593. godine radi odbrane i tipičan je primer venecijanske fortifikacije. Ovo je jedna lagana šetnja kroz predeo pun prirodnih lepota i istorijskih znamenitosti.

Agios Eleftherios – Agrapidies

Prošetajte kroz šumu Ainos nacionalnog parka. Ova putanja je jedna od laganijih koja vodi po makadamu i jedan manji deo po asfaltnom putu. Visina i šuma čine jedinstven pejzaž za šetnju i pogled.

Koulourata – Sami

Početna tačka ove staze je mesto Koulourata, a veći deo puta je makadam, dok je 2 km po putu. Prođite kroz staro selo Mouzakata, gde i dan danas stoje ostaci sela koje je bilo uništeno tokom Drugog svetskog rata, kao i sela Grizata i Zervata koja su uništena u zemljotresu. Na početku šetnje možete uživati u pogledu ka planinama, a na kraju ka zalivu Sami i Aghia Efimia.

 

Noćni klubovi i barovi

Kefalonija nije jedno od ostrva poznatih po noćnom životu. Ali ako želite negde da izađete uveče evo nekoliko predloga. Logos Grand View Cocktail/Pool Bar (koteli uz bazen i dobar pogled) i Eden Bar (piće u mirnom vrtu) u Lassiju i Akri Seaside Bar (kokteli), Captain’s Bar (kokteli) i My way Bar (piće i dobra muzika) u Skali. Cene koktele se kreću uglavnom od 5 do 10 evra zavisno od mesta i vrste koktela.