MUZEJI RIMA

MUZEJI RIMA

Odmor u Rimu daće vam dva utiska-

Prvi je da ste se vratili u vreme Cezara, gladijatora i Rimskog carstva.

 

via GIPHY

Drugi utisak je da ste u gradu muzeju.

Svaka zgrada, svaka kuća, ulica i sokak, deo su jedne veličanstvene istorijske priče i imaćete osećaj da hodate kroz muzej na otvorenom.
Ukoliko, pak, od vašeg godišnjeg odmora želite više da vidite i saznate, evo naše preporuke najboljih muzeja u Rimu.

Vatikanski muzej-

vatikan, italija, rim, umetnost, izlozbe
Muzej u Vatikanu

Vatikan je pojam, gradić država. Centar katoličke pa i uopšteno hrišćanske religije. Kulisa toliko popularnih filmova. Sedište mnogih afera i teorija zavera. Vatikanski muzej je Sedište koje obuhvata mnoge važne i vredne relikvije, freske i istorijske zapise koje je svaki papa svoga vremena želeo da sačuva.

Sikstinska kapela svima nam poznato zvuči iz serija, filmova i knjiga. Freskama oslikani svodovi ostavljaju bez daha. Slikari iz doba Renesanse znali su svoj posao. Okrugla soba ili Rafaelova soba mame turiste pa se nemojte iznenaditi ako naletite na gužvu.
Zbog ove kapele godišnje dođe mnogo turista kojima Rim nije toliko važan koliko poseta ovim verskim centrima.

Naš savet – poslednje nedelja u mesecu, u periodu od 9 do 12.30 ulaz u Vatikanski muzej je besplatan.

Nacionalna galerija moderne umetnosti (Galleria Nazionale d’Arte Moderna)-

Sva italijanska umetnost nalazi se u ovom muzeju osnovanom krajem 1800-tih godina. Ovaj muzej u senci je pored Vatikanskog ali je idealno mesto za sve koji od muzeja očekuju mirnu i tihu atmosferu. Za sve ljubitelje i pratioce italijanske umetničke scene, ovde se mogu naći Amedeo Modiljanija, Đorđo de Kirikoa, a naravno i dela poznatijeg Van Goga, Men Reja i Sajo Tvomblija.

muzeji, rim, italija, izlozba, fotografije
Moderna umetnost u Rimu

U blizini ovog muzeja, idealno za posetiti posle, je i

Borgeze (Borghese) muzej-

Ovaj muzej zapravo je vila koju je izradio Šipio Borgeze, u srednjem veku, i u nju slagao svoja skupljena umetnička dela iz raznih epoha. Zbirka ovog muzeja sadrži Berninijeve skulpture i slike Karavađa, Rafaela i Ticijana. Ispred vile nalazi se predivan park koji je idealno mesto za kraj ili početak obilaska Borgeze muzeja. U muzeju rade veoma stručna lica koja vam uz odličnu turu približe italijansku umetnost na zanimljiv i razumljiv način.

Kapitolski muzej-

zapravo čine više postavki i izložbi. Zanimljivo je da je ovaj muzej zapravo prvi muzej svih vremena koji je otvorio Papa Klementin 12. koji je ujedno i poklonio jedan deo eksponata muzeju. Ovde je udomljena i popularna skulptura vučice koja je, prema drevnim verovanjima, odgojila braću Romula i Rema, osnivače Rima. Ime Kapitolski povezano je sa pozicijom, ovaj muzej smešten je na jednom od sedam brda Rima.

Razgledanje rimskih muzeja ne bi trebalo da probudi ništa do radoznalosti za istoriju, verovanja i mitove koji povezuju ovaj drevni grad.

Korisni saveti:

-Većina muzeja ima pristojne cene, u rasponu od 10 do 20 evra, a u neke je, kako smo već napomenuli, moguće i besplatno ući.

-U zavisnosti od toga da li vam gužva smeta ili ne, odredite dane kada ćete koji muzej posetiti. Radnim danima nije tolika gužva koliko vikendom.

-Ko želi u miru i tišini da razgleda i obilazi muzeje, trebao bi da odmor u Rimu zakaže za kraj i van sezone, od novembra do februara manje su gužve.

-Vreme. Muzeji imaju određeno radno vreme, a pojedini muzeji imaju i neradan dan u nedelji. Muzeji koji su meta turista iziskuju više uplaniranog vremena, jer se i na kupovinu karte ispred muzeja ume dosta čekati. Savetujemo vam, ukoliko vam vreme dozvoljava, da muzeje posetite od podne, tada je prva tura radoznalaca otišla na ručak, a sledeća stiže posle ručka.

Comments are closed.