Vodeni turizam Madjarske – lekovito jezero Heviz

Vodeni turizam Madjarske – lekovito jezero Heviz

Kada se spomene vodeni turizam u susednoj nam zemlji Mađarskoj, odmah pomislimo na Balaton ili Morahalom banju.

Istina je, pak, da Mađarska obiluje mnogim drugim banjama a u ovoj zemlji se nalazi i jedan prirodni fenomen. Najveće prirodno, termalno, lekovito i biološki aktivno jezero u svetu Heviz, nalazi se na samo nekoliko stotina kilometara od Beograda i Novog Sada. Najveće, šta? Mnogo prideva u jednoj rečenici…

heviz, madjarska, lekovita voda, banja, termalne vode,
Panorama jezera

Jezero Heviz je fenomen koje traži objašnjenje.

Termalna jezera nalaze se uglavnom na vulkanskom tlu, jedno takvo nalazi se i na Novom Zelandu. Jezero Heviz nalazi se na tresitom tlu i to je njegova posebnost. Dok se u jezeru na Novom Zelandu ne može kupati jer je temperatura previsoka, jezero Heviz je za kupače otvoreno tokom cele godine.

Ovo jezero prostire se na oko 4,5 hektara i uvek ima svežu vodu, zahvaljujući sistemima cirkulacije hladne i tople vode u samoj unutrašnjosti jezera. Toplota vode u letnjim mesecima kreće se oko 35 stepeni Celzijusa a u zimskim mesecima ona se ohladi tek za desetak stepeni i kreće se oko 24 stepena Celzijusa. S obzirom na hladna i vetrovita zimska podneblja na kome se jezero nalazi, ova temperatura govori u prilog posebnosti jezera. Kupanje napolju, u jezeru, dok je debeli minus, je nezamislivo. A opet, moguće i definitivno popularno među posetiocima jezera.

Osim što je voda prijatna u zimskim mesecima, ona na svom dnu krije i lekoviti mulj. Ovaj mulj pokazao se, kroz decenije, kao uspešno pomagalo u lečenju bolesti kože, reume, artritisa i drugih oboljenja. Njegov sastav koji je mešavina više vitamina i minerala pomaže i u uspostavljanju menstrualnog ciklusa ili u bržem zarastanju rana. Strujanje vode u jezeru je poput mini masaže koja pored toga što leči ona i opušta.

Mnogo turista iz celoga sveta odseda i boravi u blizini jezera Heviz jer cene terapeutski značaj ove lekovite vode. U vreme kada se lekovi dele kao bombone a operacije su sve češće, postoje ljudi koji se okreću prirodi i puštaju da ih njena snaga izleči.

heviz, jezero, madjarska, lekovito, termalne vode, lokvanj
Lokvanji – od velike važnosti

Ukoliko pogledate fotografije, primetićete na površini vode lokvanje. Nemojte da vas fotografija zavara ili da pomislite da jezero nije održavano i čisto. Taj lokvanj na površini, ne samo što je izgledom izazovan i lep, on je i ulogom glavni zaštitnik lekovitog ulja sa dna jezera i naziva se Indijski lotos. Cela flora na i u okolini ovog jezera drugačija je od flore u celoj pokrajini, upravo zahvaljujući vodi i mulju na kome se nalaze.

Jezero je sa svih strana zaštićeno ekosistemom, gustom šumom koja štiti kupače od oštrog mađarskog vetra. Na njegovoj sredini smešteno je veliko, staro kupatilo izgrađeno u 18. veku.
Godišnje nešto manje oko milion poseta beleži banja Heviz, što ume na godišnjem nivou da premaši i broj noćenja u Budimpešti, prestonici Mađarske.

Ovaj tekst još jedan je od aduta koji nas osvaja i privlači da naš godišnji odmor provedemo u Mađarskoj, međutim, nemojte zaboraviti da i mi banje za trku imamo. Vikend u Vrnjačkoj banji ili vikend na jezeru Heviz, to je ipak samo Vaš izbor.

Comments are closed.