Mesto rodjenja boga Zevsa – Krit

Mesto rodjenja boga Zevsa – Krit

Pre nego odete na Krit, ovo berićetno ostrvo, trebalo bi da znate nešto od famozne grčke mitologije.

Dakle, prema grčkoj mitologiji, titanka Rea je sakrila svoje novorođenče, Zevsa, u nekoj od pećina na ostrvu Krit. Dete je hranjeno mlekom, koje je bilo od koze Amaltee i medom od nimfe Melise (grčki izraz za pčelu). Tu su bili i legendarni igrači, čuveni Kritski Kureti. Oni su upravili svoja koplja da bi zaštitili Zevsa od njegovog oca, Kronosa i pravili buku da on ne bi čuo dečiji plač. Na ovaj način, Zevs je izbegao Kronosov ubilački ludi nagon. Odrastao je tražeći svoj tron kao “otac svih bogova i ljudi” i vladao je dvanaestoricom bogova na Olimpu.

bogovi, grčka, mitologija, krit, ostrvo,
Zevs i Posejdon

Zevs je takođe poznat po tome što je varao svoju ženu, Heru. Između ostalog njegove vanbračne afere su postojale i sa ženom odnosno boginjom zvanom Evropa. U obliku snažnog belog bika, Zevs je uspeo da zavede i otme Evropu. Iz ove zajednice, rođena su tri sina: Minos, Radamantus i Sarpedon. Kada je Minos izrastao u snažnog kralja, ostrvo Krit je bilo na vrhuncu moći i postalo pomorska velesila. Čak je i svemoćna Atina morala da doprinese Kritu, dok atinski princ Tezej nije ubio Minotaura. Minotaur je bila divlja zver, čije je celo telo bilo ljudsko, a glava kao kod bika. Ovo čudovište bilo je zatvoreno u Lavirintu.

⇒ Grčka mitologija je odraz ne samo moćnog i bogatog kraljevstva, već i odraz najantičkije civilizacije od svih civilizacija Evrope.

Comments are closed.