Hrana

Hrana

Šta probati dok letujete na Kefaloniji? Koji su poznati lokalni proizvodi? Gde možete popiti kafu sa najlepšim pogledom? Na ova i sva druga pitanja vam odgovramo u daljem tekstu.

kefalonija gde jesti restorani kafei kafici

Lokalni specijaliteti koje morate probati

Mandola je tradicionalni slatkiš koji se može naći samo na Jonskim ostrvima i jedan je od najpoznatijih tradicionalnih proizvoda Kefalonije. Pravi se od badema i šećera i crvene boje, koju dobija od morskih algi koje lokalno stanovništvo koristi kao prehrambenu boju.

Mandolato je još jedan slatkiš od badema koji je nastao tokom vladavine Venecije. On se u to vreme smatrao delikatesom među aristokratama u toj regiji. Pravi se od badema, meda, šećera i belanaca.

Pastokidono (Komfeto) je slatkiš koji je nastao mnogo pre nego što su se pojavili čokolada i drugi moderni slatkiši. Nastaje tako što se beru divlje dunje iz Paliki regije, zatim se ručno ljušte i čiste od koštica, a potom smrve i kuvaju sa šećerom. Kada postane koezistencije kao marmelada, u to se dodaju pečeni bademi i med. I tako na kraju nastane zdravi slatkiš pastokidono.

Galaktobureko je jedan od omiljenih grčkih slatkiša, a najkraće rečeno to je božanstvena kremasta pita punjena vanil kremom. Idealna je kako za doručak tako i uz popodnevnu kafu.

Amigdalopita, sočni kolač od badema i meda, je još jedan od kolača koji se moraju probati na Kefaloniji. Pored navedenih ne treba propustiti još ni keks sa anisom, karamelizovane bademe poznatije kao barbule i pasteli (slatkiš od meda i susama).

Med od majčine dušice i med od smrče su dve vrste meda karakteristične za Kefaloniju zbog svog bilja, rastinja i klime. Med od majčine dušice je svetle boje i poznat po svom kvalitetu, punom ukusu i mirisu, a smatra se jednim od najboljih vrsti meda u Grčkoj. Dok je med od smrče tamnije boje i vrlo specifičnog ukusa i mirisa, tako da ga neki jako vole, dok nekima ne prija njegov jak ukus.

Robola vino je specijalitet Kefalonije. Ovo aromatično voćno vino se pravi od grožđa koje se gaji na padinama planine Aenos i uvodi vas u jedinstvene ukuse ostrva. Njegov jedinstven buke obuhvata note cveća citrusa, breskvi, lajma i jabuka. Idealno je uz riblja jela, mada ga stanovnici Kefalonije vole uz sve vrste jela.

Osim Robola vina, Kefalonija je poznata još po vinima Mavrodafni i Muskat. Najpoznatije vinarije na ostrvu su Metaksas, Gentilini, Soroke, Vitoratos, Divino i Sklavos.

 

Najbolji fast-food restorani

Kada pomislite na Grčku, prvo što vam padne na pamet je more i naravno giros 🙂 Kao jedna od najpopularnijih brzih hrana u Grčkoj giros možete kupiti na skoro svakom ćošku, a najbolje ocenjeni fast-food restorani po Trip Advisor-u na Kefaloniji su Soulatso i Taka Taka Mam u Samiju, To Karvouno i Megas u Agrostoliju, Mel’s u Lassiju i Sousouro u Agia Efimia. Cene pita girosa su svuda oko 2.5 evra. Ali ako ne volite da pratite preporuke, vi isprobajte što više pa nam napišite koji su najbolji, jer smo uvek spremni za sugestije i izmene 😉

 

Najbolje pekare

Spathis pekara važi za jednu od najboljih na ostrvu, pa ukoliko se nađete u mestu Sami ili Agrostoli, ne propustite da probate pecivo i kolače iz ove pekare. U Samiju se pekara nalazi u samoj luci, dok je u Agrostoliju u glavnoj ulici pored mora. Tu možete naći sveže pecivo, kolače i domaći sladoled, zato ne oklevajte i prepustite se savršenim ukusima grčkih specijaliteta. Naravno pored ove pekare na Kefaloniji ima i drugih pekara, ali su one sve vrlo slične pa iz tog razloga ne bismo neku posebno izdvajali.

 

Najbolji kafei

Ukoliko se odlučite da obiđete tvrđavu Svetog Đorđa dok ste na Kefaloniji, obavezno predahnite u opuštajućem ambijentu kafea Kastro u blizini tvrđave. Kafe radi samo preko dana, ali je idealno mesto za kafu, užinu ili čak ručak. U savkom slučaju vas neće razočarati. Za one koji uživaju u prirodi i dobrom pogledu, posetite kafe Platanos kod plaže Lourdata. Ukoliko poželite dobru kafu u kombinaciji sa dobrom pitom ili tartom, idealno mesto za vas je kafe Stoa u Samiju.

 

Najbolji restorani

il borgo restoran Kefalonija
Pogled iz Il Borgo restorana (Izvor: http://ilborgo.gr/)

U ovu kategoriju možemo ubaciti i prethodno navedeni Kastro kafe, ali osim njega ima još par restorana gde možete uživati u dobroj hrani i ambijentu. Ako neki dan posetite plažu Petanoi, u brdima iznad nje se nalazi restoran Ladokolla stin Plagia. Restoran je ušuškan u brdu sa neverovatnim pogledom na more, ali osim pogleda ovde možete uživati u domaćoj kuvanoj hrani i specijalitetima. Put do njega možda jeste duži, ali definitvno vredan posete. Za romantičnu večeru sa prelepim pogledom možete se uputiti ka restoranu il Borgo koji se nalazi u blizini zamka Svetog Đorđa. Restoran je poznat po grčkim specijalitetima kao i morskim plodovima. Ukoliko se nađete u Lixouriju i tražite idealno mesto za ručak ili večeru, obavezno posetite restoran Captain Nicolas. Pravi mali grčki restoran, poznat po ukusnoj hrani, ušuškan među drveće sa pogledom na more. Naravno, svako ima svoj omiljeni restoran na Kefaloniji, i mi ne sumnjamo da ćete i vi naći neke nove favorite, ali za nas se ovi najviše izdvajaju svojom atmosferom i kvalitetom.