Manje posećene ali ništa manje lepe destinacije u Grčkoj

Manje posećene ali ništa manje lepe destinacije u Grčkoj

Grčka obiluje prirodnim lepotama koje treba posetiti i istražiti. Pored brojnih učestalih turističkih destinacija i atrakcija, mi ćemo sada staviti akcenat na one manje poznate, a jednako lepe i fascinantne.

10 manje posećenih destinacija:

Folegandros

Malo ostrvo koje je deo lanca ostrva Kiklada. Zanimljivog pejzaža, sa visokim stenama, velikom pećinom, kristalno čistom vodom, prelepim plažama i sa karakterom mirnog ostrva, jer nema gužve. Glavni grad je izgradjen na steni visokoj 200 m, sa tvrdjavom, puno crkava, i malih belih kućica.

Kefalonija

Pripada grupi jonskih ostrva, koje nije tako poznato, ali jednako lepo, a možda i lepše od drugih poznatijih ostrva i destinacija. Oduzima dah svojom lepotom kako zbog plaža i plave vode, belog peska, tako i zbog zelenila planina oko plaže, koje stvaraju nesvakidašnji prizor. Mitros i Sami su najpopularnije plaže. Ima još mesta na Kefaloniji koje obavezno treba posetiti.

destinacija, kefalonija, letovanje, odmor
Mirtos plaža na Kefaloniji

Kastorija

Možda jedno od najlepših mesta u Grčkoj, koje nije tako poznato. Grad je smešten na obali prelepog jezera, okružen planinama, sa puno vizantijskih crkava, pećina i istorijskih znamenitosti. Noćni život uz lokalnu verziju uza, i brojni kafići pokraj jezera su prava mesta uživanje.

Hios (Chios)

Severno egejsko ostrvo, samo 4 kilometara od Turske obale. Prepoznatljiv po maslinama, vinu i smokvama predstavlja pravi raj za gurmane. Celo ostrvo odiše specifičnom arhitekturom, i na ostrvu se nalazi manastir Nea Moni, izgradjen u 11. veku, sa jako lepim mozaicima koji su oličenje vizantijske umetnosti.

grčka, destinacija, letovanje, manje posećeno
Ostrvo Hios

Simi

Malo ostrvo, planinsko, sa puno manjih zaliva i skrivenih plaža. Nalazi se u blizini Rodosa. Pravo uživanje za one koji vole spoj istorije, sa savremenim uslovima koje rezultiraju brojnim pogodnostima. Još u prošlom veku bio je poznat po trgovini sundjerima, tako da se i danas morski sundjeri prodaju na svakom koraku na ovom ostrvu.

Metoni (Methoni)

Mali gradić na jugu Peloponeza, prepoznatljiv po zamku i brojnim tvrdjavama, koji su pravi primeri venecijanske arhitekture 15-og veka. Nedaleko od zamka, nalazi se prelepa plaža, sa puno taverni koje nude odličnu hranu.

Pilion (Pelion)

Poluostrvo neverovatne lepote smešteno u centralnoj Grčkoj, izmedju Egejskog mora i zaliva Pagasitikosa. Voda u zalivu je topla i prelepa za kupanje, dok poseta planinskim selima iznad zaliva, potpuno tradicionalnog izgleda pruža neprocenjivi užitak. U zimskom period planina Pilion je prva atrakcija za ljubitelje skijanja.

grčka, destinacija, more, odmor, letovanje, manje posećena mesta
Plaža na Pilionu

Kavala

Grad na severu Grčke, u oblasti koja nosi naziv Makedonija, pored lepog pejzaža zrači i tradicionalnim uredjenjem. Zbog svoje pozicije u moru, važi za jednu od bitnijih luka, ali i kao sedište brojnih vizantijskih utvrdjenja od kojih većina potiče iz 15-og veka. Zamak i tvrdjave osim što pružaju neverovatan pogled, služe i kao sedište brojnih kulturnih dešavanja.

Naksos

Ostrvo pripada grupi ostrva Kiklada, neverovatnog pejzaža sa jednom od najlepših grčkih plaža Agios Prokopios. Pored prelepog okruženja privlači i istorijskim znamenitostima, kao što su Kastro-venecijanski dvorac koji se nalazi na najvišoj tački u gradu, sa čijih zidina se pruža prelep pogled, ili Portara mermerna vrata visoka 6m, i brojne druge.

Patmos

Malo ostrvo koje važi za najreligioznije ostrvo u Grčkoj, sa brojnim verskim obeležjima i tradicijom. Najpopularnija atrakcija na Patmosu je manastir Svetog Jovana Bogoslova izgradjen u 11. veku, i pećina apokalipse.

Comments are closed.